Monday, April 13, 2015

Resipi senang jea nak buat - Popia Pisang

Ahh sudah, sejak saya dah pandai baking pagi tadi (hehehe malunya), saya mula mencari-cari resipi yang mudah disediakan tanpa menggunakan mixer sebabnya saya masih belum memiliki mixer lagi... Dari satu bulan ke satu bulan nak membeli tapi ada jea yang penting perlu diselesaikan.. 

Kali nie saya nak kongsi satu resipi yang cukup senang sekali dan Insha Allah bakal menyusul dalam entri akan datang... Resipi nie saya dapat daripada laman fesbuk, almaklumlah walaupun kita dah share kat wall kita, tapi kadang kala malas nak scroll down dan membuang masa, jadi saya save kat sini dan dapat jugak kongsi resipi dengan awak suma kan.. Resipi nie namanya popia pisang, bahannya cukup mudah jea dan nak buat pun senang... Jom kita scroll down...

Bahan-bahan
10 keping kulit popia
10 biji pisang emas
Sedikit tepung jagung (untuk gam kulit popia) dicampurkan dengan beberapa titik air
Minyak masak untuk menggoreng
Sos coklat untuk hiasan






Cara-cara menyediakannya:

1. Buang kulit pisang, kemudian gulung kulit popia dengan pisang
2. Gam di hujung penjuru dengan tepung jagung
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan
4. Apabila popia sejuk, paipkan sos coklat di atasnya.



See, nampak senang kan... Anak-anak tentu suka dengan masakan nie sebab ada sos coklat tue.. Ini jugak boleh mengelakkan kita daripada berasa jemu makan pisang secara tradisional...  Saya pun nak buat jugak tapi tue la, kena cari pisang emas kat kedai dulu tapi kena goreng waktu pagi jugak sebab boleh bawak ke opis dan kongsi dengan kawan-kawan yang lain... Oh ya! Lupa plak, kalu ada sapa-sapa yang tak sukakan sos coklat, mungkin boleh gantikan dengan sos perasa yang lain, contohnya macam saya sukakan perasa sos strawberi... Alamak, terliur pulak rasanya, nak buat malam nie bahan takde, dan esok ada permintaan daripada rakan saya untuk buat tart roti telur tue, hehehe permintaan dari mak buyung... Semalam tak sempat nak bagi pada dia sebab saya buat pun dalam 6 biji jea, 5 daripadanya dah bagi pada rakan opis yang lain... Sahabat pregnant  saya tue baru tengok posting  fesbuk saya dan trus wassap saya supaya buatkan untuk dia, nasib baik masih ada lagi bahan-bahan untuk buat tart...

Well, jaa nee... oyasumi minna-san...

  

1 comment:

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧