Wednesday, June 17, 2015

Marhaban Ya Ramadhan

Marhaban Ya Ramadhan.. Selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam.. Selamat bersahur dan beriftar semua... Tahun nie saya kembali berpuasa berdua semula, kejap aje masa berlalu... Jadi benarlah janji Allah, jika kita sabar dalam sesuatu perkara, Allah akan menggantikan kesabaran kita tue dengan keindahan yang tak digambarkan... 
Okey, hari sebelumnya saya ada post tentang resipi masakan Terengganu kat page resipi kegemaran kan, mengenai post nasi dagang Terengganu.. Ada satu part yang tertinggal, iaitu gambar rempah gulai Cap Bunga Ros.. Macam yang saya katakan dalam post tue, rempah gulai nie hanya terdapat di Terengganu saja sebab saya dah mencari di seluruh tempat di Selangor nie, tapi memang tak dijual rempah nie.. Malah mak mertua saya pun tak pernah tahu wujudnya rempah gulai nie, malah dia hanya tau selepas saya menunjukkan rempah gulai tue semasa kami berada di Terengganu pada bulan Februari baru-baru nie...


Inilah gambar rempah gulai Cap Bunga Ros dan nak lebih sedap jika digunakan kedua-duanya sekali... Sebab tue ada perbezaan sedikit jika awak makan nasi dagang yang berada di negeri-negeri lain, memang betul nasi dagang Terengganu tapi bukannya yang betul-betul asli disebabkan kuah nasi dagang nie, ada rempah gulai tersendiri... Camne nak dapatkan rempah nie? Kalu ada sapa-sapa rakan-rakan yang singgah di Terengganu atau Kuala Terengganu, ringkasan cerita, awak pergi aje kat Pasar Payang, dalam deretan kedai ada terdapat banyak kedai-kedai menjual rempah ratus, awak cakap aje nak beli rempah gulai cap bunga ros, nanti tuan kedai tue akan bagi bungkusan rempah tue pada awak.. Tapi tak pastilah samada sudah ada agen yang menjual rempah gulai nie di pasaran sekarang, tapi apa yang pasti memang rempah nie takde kat kedai-kedai berdekatan dengan awak... 

Jaa mata nee... 
 
 

No comments:

Post a Comment

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧