✿Sahabatku✿

Follow

Friday, August 21, 2015

Gadget saya di zaman tahun 90an....

Image result for happyAssalamualaikum, salam petang Jumaat suma... saja nak alih perhatian sikit, sebab dari pagi tadi dok mengadap komputer,mencari info semasa untuk dimasukkan dalam blog library, last-last kepala jadi ting tong... nasib baik arinie saya dan hubby bawak bekal untuk santapan kami pada waktu pagi dan tengahari, walaupun kat opis nie ada cafe.. 

Bekal apa yang dibawak? saya cuma buat roti telur jea, bukan yang bersalut telur tue yea... memandangkan telur kat rumah cuma tinggal 5 biji aje (lupa beli) jadi ianya tak cukup nak buat roti bersalut telur, jadi saya ambik inisiatif sendiri buat roti telur... sebenarnya roti telur yang saya buat nie adalah makanan kegemaran arwah habib (panggilan untuk atok) dan dipraktikkan oleh generasi seterusnya, hubby pun suka makan sebab katanya dia tak penah makan roti telur sebegitu... caranya mudah jea :-

Bahan-bahan
- Roti gardenia (potong 4)
- telur (bergantung pada banyak mana roti, kalu saya buat satu buku kecik, jadi telurnya saya ambik dalam 4 biji)
- bawang holland / besar (mayang halus)
- sedikit marjerin (saya lebih suka guna marjerin jenama pelangi)
- sedikit garam dan perasa

Cara masak 
Masukkan marjerin dan goreng bawang yang dimayang tadi..bila dah berbau wangi, masukkan telur dan goreng telur secara hancur...setelah itu masukkan roti, garam dan perasa...goreng roti tersebut hingga nampak seperti garing tapi jangan terlampau garing... sedia dihidangkan...

p/s : maaf takde gambar disertakan sebab dah habis makan dah.. hihihi nanti bila saya buat lagi, saya akan upload kan gambar yea...

eh..eh..eh...kat tajuk saya taip tentang gadget, nie apahal tulis resipi pulak... adoii...sori..sori... okey, nak citer pasal gadget, zaman sekarang nie kita cuma main permainan menggunakan jari kan dan tak bergerak ke mana pun... pada awak-awak yang lahir tahun 80-an mesti penah main permainan gadget di zaman 90-an dulu...

Image result for permainan tahun 90an
Image result for permainan tahun 90anImage result for permainan tahun 90anImage result for permainan tahun 90an
Image result for permainan tahun 90anImage result for permainan tahun 90an
Image result for permainan tahun 90anImage result for permainan tahun 90anImage result for permainan tahun 90an

p/s : Gambar nie saya ambik dari google images... 

sebenarnya ada banyak lagi permainan di zaman 90-an and i'm really miss that moment.. terutama permainan anak patung kertas tue, setiap kali balik sekolah, saya takkan lupa nak singgah kedai kat rumah untuk beli koleksi anak patung kertas tue, dan owner kedai tuepun memang dah tau kegemaran saya sampaikan dia akan call kat rumah jika ada 'fesyen' baru... hehehehe permainan tiang tuepun one of my favorite jugak tapi bila dah masuk darjah 6, terus berenti main permainan nie sebab rasa segan telah timbul dalam diri... 

Jaa nee...

 


Share:

2 comments:

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧