✿Sahabatku✿

Follow

Wednesday, November 02, 2016

Buat ujian kecergasan...

Assalamualaikum wbt...

Permulaan pada pagi Rabu yang serba cerah nie dengan ujian kecergasan bagi semua staf IP Putrajaya bersama2 dengan anggota bomba yang lain.. Bagi yang jarang exercise macam saya nie, memang penat tapi seronok giler.. 

Kitorang start pada pukul 8.30 pagi dan masa tue kena buat sit-up dengan rakan kita pegang kaki kita..Alhamdulillah saya dapat buat 15 kali sit-up, jadilah daripada tak dapat naik langsung kan.. Lepas buat sit-up, kitorang kena buat sit-up berpalang, iaitu tangan digayutkan pada palang besi dan buat sit-up berpalang mencecah dagu, yang nie memang fail la, dapat buat 5 sit-up jea..huhuhu..Yang nie staf yang berumur 45 tahun ke atas tak dibenarkan buat exercise nie atas faktor usia dan kesihatan... Selesai sit-up berpalang, kami kena buat lari 2x10 meter dengan ambik blok kayu di hujung jalan dan berpatah balik dan masa yang saya dapat buat adalah 15.02 saat.. Yang pun staf yang berumur 45 tahun ke atas tak dibenarkan buat.. Last sekali yang nie memang saya fail sangat2 iaitu berlari marathon sejauh 2.4 kilometer dan kena ambik chip dekat point tertentu tapi tak tengok masa pun sebabnya saya yang paling last sekali sampai.. Bukannya saya sorang jea tau tapi ramai jugak yang berjalan lepas tue.. Kalau untuk anggota bomba, mereka akan buat ujian kecergasan ini setiap 2 kali setahun dan wajib lulus untuk ujian ini... 

Tapi untuk kali pertama, staf gunasama kena join sekali untuk buat ujian kecergasan, sebabnya kami pun duduk di dalam JBPM, so kena ikut la sekali.. Walaupun penat tapi seronok jugak, yealah, nak buat exercise kat rumah pun belum tentu dapat buat, sekali sekala dapat larikan diri daripada kerja di pejabat nie seronok rasanya... 
Dah buat sit-up, sempat welfie dengan sahabat saya a.k.a. bos unit, Pn Jamilah atau nama penanya Tinta Biru, penulis novel Karya Seni..


Kena berlari 2x10 meter, penat seyhhh...

Next year, kalu ada lagi ujian kecergasan nie, nak pergi lagi lah... Dan hari nie seharian saya dan bos unit berpakaian sukan, nak balik rumah jauh sangat takut tak sampai kat opis kalu dah sampai di rumah..hihihi

Share:

3 comments:

  1. Kat ofis mek smlm buat senamrobik ! Best gilerrr. Rase ringan je nk angkat betis and paha :)

    ReplyDelete
  2. Ayunie Ramli : Sebenarnya minggu lps kitorang dah buat hari sukan untuk IP Putrajaya, yang tue sekali sebulan.. Kalu ikutkan ujian nie dulu khas untuk anggota bomba jea, tapi skrg staf gunasama pun kena join skali.. =)

    ReplyDelete
  3. Tak apa..sikit2 dulu...salam perkenalan untuk urat dan hormon badan...kalau terus menerus risau terkedu urat...

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧