✿Sahabatku✿

Follow

Monday, November 07, 2016

Elak beli bahan mentah yang rosak

Image result for seafood
Assalamualaikum wbt..
Pemakanan yang sihat bermula daripada sumber bahan yang segar samada awak membeli di pasar basah atau di pasaraya.. Tapi jika awak tersilap beli, mesti awak rasa nak marah pada penjual kan sebab jual sumber bahan mentah yang rosak..

So, saya nak kongsi sikit cara nak pilih barangan segar untuk awak suma dan pada sesiapa yang tak berapa pandai nak pilih barangan segar..Kan...Kan.. sebab memang ada orang tak kira perempuan atau lelaki yang tak berapa pandai nak pilih barangan segar.. hehe tak payah malu tentang hal tue sebab tue la kita kena selidik dulu... Jom kita selidikinya..

Image result for seafood fishIkan -  Pilih ikan dengan kulit kilat dan cerah Matanya jernih, bercahaya dan tidak terbenam Insang berwarna merah, bukannya pucat Baunya tidak terlalu busuk Isi pejal Perut tidak pecah



Image result for meatDaging
Pilih daging yang berwarna merah cerah Tidak berbau busuk Tidak berlendir Elakkan dari yang ada banyak lemak



Image result for meat chickenAyam
Tidak berlendir dan berbau busuk Tidak banyak lemak






Image result for seafood
Kerang-Kerangan
Kulit kerang masih bertutup Tidak berlendir



Image result for seafood prawnUdang atau sotong
Kulit cerah dan bersinar Kepala tidak tertanggal Tidak berbau busuk Tidak berlendir Isi pejal





Semoga apa yang kongsikan dapat membantu awak.. 


Share:

7 comments:

  1. Terbaik lah shikin.. Leh dibuat rujukan.. Terutama cam lea ni bukan pandai sgt pilih2 bahan mentah ni.. hahaha

    ReplyDelete
  2. btol btol. jgn syg duit sgt smpai tk nk plih yg elok :)

    ReplyDelete
  3. Kak, ada yg kata klu nak pilih ikan segar tgok mata nya. Camner? Mata yang merah ke x?

    ReplyDelete
  4. Lea Azleeya : Hehehe sharing is caring...
    Ayunie Ramli : Kan, nnt takdelah ada kes keracunan makanan..
    Cik Onie_Chan : Yea, kalu nak pilih ikan segar, tgk pada matanya, kalu matanya dah merah maknanya dah tak segar..

    ReplyDelete
  5. bab2 ni memang fail.. nice info sis

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧