Monday, November 21, 2016

Soalan yang ditanya masa interview untuk hantar borang nikah

Image result for contoh borang nikah terengganu

Assalamualaikum wbt..
Masa saya hantar borang nikah dulu tue, takde pulak kena interview sebelum nikah, hubby pun tak ditanyanya..Hehehe takpelah, nie saya nak share tentang soalan yang ditanya masa interview untuk hantar borang nikah untuk sesiapa yang nak berkahwin nanti..👰 Harap2 ianya sikit sebanyak dapat membantu awak suma dalam menjawab interview tue nanti...

1. Ucap dua kalimah syahadah beserta maknanya sekali.
2. Baca Surah Al-Fatihah
3. Baca doa qunut
4. Apa yang awak tahu tentang munakahat? Sebutkan rukun nikah?
5. Apa itu thaharah? Hadas ada berapa jenis? Najis ada berapa jenis? Bila kena mandi wajib?
6. Tanggungjawab suami/Isteri.

Soalan paling penting, sebagai seorang islam dan wajib tahu.. soalan 1 dan soalan 2 kerana bacaan ini ada dalam solat. Termasuk no 3, walaupun sunat dituntut.


Jgn risau, ada jawapan tau kt bawah ni:

1. Apa itu Taharah?
Bersihkan diri, pakaian, tempat tinggal, dan lain lain daripada kotoran @ najis

2. Hadas ada dua.. hadas besar, hadas kecil.
3. Sebelum lakukan ibadah wajib :-
Hadas besar kena mandi wajib.
Hadas kecil kena wuduk

4. Bahagian najis :-
- Najis muhaffafah
- Najis Mutawassitah
- Najis Mughallazah

5. Tanggungjawab suami:
- Menunaikan perintah/hak Allah
- Bimbing isteri lakukan kebaikan, tinggalkan keburukan
- Beri nafkah pada isteri.
- Menyayangi/ beri layanan baik kepada isteri
- Melindungi isteri

6. Munakahat - ilmu tentang perkahwinan.
7. Rukun nikah
- pengantin lelaki
- pengantin perempuan
- wali
- saksi
- Sighah - Ijab dan Qabul


Image result for contoh borang nikah terengganu

Alhamdulillah lepas jugak jawab semua. Cara nak counter nervous, kena hadam buku yang kita dapat masa kursus kahwin tu.. kaitkan dgn ibadat kita buat inshaAllah mudah ingat. Yang paling wajib kena tahu iaitu kalimah syahadah, surah Al-fatihah, doa qunut..





4 comments:

  1. WAH THKS!! TAKE NOTE TUK MASA DEPAN!! BARU TAHU KENA TNYA LAGI..HUHUHU

    ReplyDelete
  2. Bagus ni. Nanti saya salin. Bila nikah nanti saya boleh baca depan imam. Dia tak tanya pun saya akan baca. Thanks.

    ReplyDelete
  3. Nasib saya nanti soalan basic macam ni je, haha, encik abg askar, lagi mendalam soalan2 dia. :P

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧