✿Sahabatku✿

Follow

Tuesday, December 13, 2016

Cara nak tajamkan gunting tumpul dengan kaedah DIY

Image result for how to sharpen scissorAssalamualaikum wbt..
Biasanya kalau pisau tumpul, kita memang asah ia dengan pengasah batu, betul tak? tapi camne kalau gunting pulak yang tumpul..? Apa yang awak buat kalau gunting yang baru digunakan tapi dah tumpul setelah hanya beberapa kali digunakan..? 

Saya nak kongsi cara nak tajamkan gunting yang tumpul dengan kaedah DIY..

Cara 1 - Guna kertas pasir
Ambil sekeping kertas pasir dan awak guntingkan beberapa kali kertas pasir tue, Insha Allah ianya akan menjadi tajam.. 








Image result for how to sharpen scissorCara 2 - Gunakan kepingan aluminium
Cara yang sama dengan kertas pasir.. Awak cuma guntingkan beberapa kali kepingan aluminium tue untuk menajamkan gunting yang tumpul...









Image result for how to sharpen scissor use bottleCara 3 - Gunakan botol atau gelas kaca (Yang nie memang selalu saya buat)
Awak guntingkan permukaan berkaca tue berkali-kali hingga menjadi tajam semula.. 


Harap--harap menjadi.. selamat mencuba..!


Share:

13 comments:

  1. AM biasa guna cara ke-3 je..
    cara-2 dan 1 xpernah lak guna..
    nanti try la..semua bahan dah ada..

    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete
  2. Owh.. camtu je e nak tajamkan gunting.. boleh cuba.. nice sharing..

    ReplyDelete
  3. Ohhh.. baru tahu.. thank you for the tips

    ReplyDelete
  4. selalunya guna cara no 3.. tp kejap je tajam.. pastu tumpul balik.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. Haisss ape ni main gunting ni.. Bahaya la shikin.. hahaha..

    Gut info shikin.. thankz..

    ReplyDelete
  6. erkk senang je.. bru tahu ni.. thks kak

    ReplyDelete
  7. wow. Bagus tips ni.

    Pakai kertas pasir dan aluminum untuk tajamkan gunting ya. 1st time tau

    macam mana pula nak gunting kaca tu

    ReplyDelete
  8. Nampak senang je. Nanti nak try guna botol kaca

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete
  9. Yang botol kaca tu lagi senang sebab botol kaca ada je kat rumah kan.. cuma ngilu pulak rasanya. Hihi

    Nice info kak :)

    ReplyDelete
  10. satu cara pun aida x pernah guna hi hi...
    very good sharing ni.
    tambah ilmu aida alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  11. wow ! gitu je eyh caranya. mudah sangat. ingtkan kne bukak bagai

    ReplyDelete
  12. huihh seram yg guna kaca tu...

    www.kuronofu91.blogspot.my

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧