Friday, February 17, 2017

Tips untuk hilangkan rasa marah dalam diri

Related image

Assalamualaikum wbt,

Pagi nie saya nak bagi tips macamana nak hilangkan perasaan marah dalam diri kita.. Dalam kehidupan seharian sememangnya ada jugak terselit perasaan marah, tak kiralah perasaan tue datangnya daripada pejabat ataupun rumah ataupun di jalan raya.. 

Apakah tips nya..?

Berasa malu dengan Allah SWT dan sentiasa ingatkan diri yang Allah sentiasa memerhatikan segala perbuatan kita.

Bila timbul rasa marah, ingatkan diri bahawa kita hanyalah hamba yang hina.

Banyakkan berdiam diri dan berdoa mohon ketenangan dari Allah SWT.

Ingatkan diri bahawa perasaan marah mungkin boleh menimbulkan rasa dendam dan permusuhan.

Bayangkan bagaimana buruknya wajah kita ketika sedang marah.

Yang paling penting, jika ada perasaan marah, segeralah ambil air wuduk dan buatlah solat sunat untuk melegakan hati dan perasaan kita yang sedang marah.


12 comments:

  1. terima kasih... kadang tak tersabar dgn kehidupan jugak yak...

    paling tak sabar bila q nak masuk toilet orang potong. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.... Memang kena simbah lah orang tu dari luar... hehe

      Delete
  2. Tq 4 de tips kak ikin..sy klo marah dgr lgu n tido..hehe

    ReplyDelete
  3. Kalau saya, beredar dari tempat kejadian... :-)

    ReplyDelete
  4. sangat susah nak kawal perasaan marah sebenarnya. ana selalu je tewas. lepas tu menyesal. tapi sesekali bila kita dapat kawal, bahagia dia bukan main lagi. hehe

    ReplyDelete
  5. Indeed =) senyum ju baca tips kdua akhir, kdg2 ju tgk muka ju kat cermin bila marah hahaha.

    ReplyDelete
  6. Terima kasih sudi share tips yang berguna ini =)

    ReplyDelete
  7. sjak kbelakangan ni saya asyik nak marah je...then jumpa artikel ni..thank you..

    ReplyDelete
  8. Klau dh mrh memang tk ingt org dh kcuali time mrh tu mood tgh ok. Klau mood pun dh swing - memang mudah sgt lerr nk mltop ! Harap tips kak kin bleh la mek implement nnt. Bruk sgt muka time mrh --'

    ReplyDelete
  9. Tips berguna kak Shikin. Kalau marah, better diamkan diri kan. Daripada cakap benda tak elok. Nanti kata-kata boleh binasakan kita.. bab buruk muka masa marah tu betul gak tu.. hihi

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧