✿Sahabatku✿

Follow

Monday, March 13, 2017

Tutorial : Like Button : Social Plugin Facebook

Assalamualaikum wbt..
Sekali lagi saya nak berkongsi ilmu mengenai Like Button : Social Plugin Facebook.. Ala, yang gambar nie la..

Starlavenderluna's Journal Of Life

Sebenarnya, saya dimintak daripada adik Unni yang comel nie, camne nak buat widget facebook yang macam saya buat tue...Nie permintaan dia..

Starlavenderluna's Journal Of Life

Okey, memandangkan permintaan nie datang daripada adik Unni yang cantik molek, akak akan cuba buatkan tutorial untuk awak, dan orang lain jugak dapat manfaatnya, terutama pada blogger yang baru nak mulakan blog.. 

Okey, langkah pertama sekali awak perlu buka →web← ini, kemudian akan terpaparlah seperti gambar di bawah tapi kena pastikan yang awak mempunyai akaun facebook yea.. 

Starlavenderluna's Journal Of Life

Lepas tue, awak ikut step yang diarahkan..

Starlavenderluna's Journal Of Life

Starlavenderluna's Journal Of Life

Pada kolum URL to Like, awak masukkan URL facebook awak, dan pilihlah Layout, Action Type, Button Size yang awak inginkan.. Contoh yang awak pilih tue akan terpapar di skrin seperti gambar di atas..Bila dah berpuas hati, awak tekan Get Code..

Ada dua jenis code yang boleh awak copy, pada sesiapa yang pandai dalam bab coding boleh pilih code Javascript SDK dan ikutlah langkah seterusnya seperti diarahkan...

Starlavenderluna's Journal Of Life

Manakala yang belum pandai dalam bab coding blog nie (macam saya, hihi), ada lagi satu solution yang boleh kita copy code, iaitu guna code iFrame...

Starlavenderluna's Journal Of Life


Okey langkah seterusnya, awak kembali pada dashboard blogger, awak klik pada layout dan kemudian klik pada Add a Gadget...

Starlavenderluna's Journal Of Life


Kemudian, awak pilih widget HTML/Javascript....

Starlavenderluna's Journal Of Life


Langkah seterusnya, awak copy dan paste code tadi dan last sekali save.. Awak boleh letak widget nie di mana saja tempat yang awak mahukan.. 

Starlavenderluna's Journal Of Life

Semoga tutorial nie dapat membantu awak suma terutama cik adik Unni yang comel.. 

Share:

14 comments:

  1. Wahhh thaks so much kak shikin... skg jgk nak buat.. muahh ketat2

    ReplyDelete
  2. Hi Ucing Tag Awak Sudi jawab Soalan Saya .

    http://ucingkadayan.blogspot.com/2017/03/sunshine-blogger-award-ucing-kadayan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Ucing kerana tag saya, Insha Allah, saya akan cuba menjawab tak lama lagi.. Tunggu.. =)

      Delete
  3. Allahamdulilah da berjaya.. thks kak shikin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. Alhamdulillah, muah, sama2 adik sayang... =)

      Delete
  4. Nice sharing. Mana tau ana boleh buat juga lepas ni =)

    ReplyDelete
  5. Saya belum sempat nak add fb ni dalam blog... huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga ianya dapat membantu awak sedikit sebanyak..=)

      Delete
  6. Salam.. good sharing Shikin... awk ditag jugak..

    http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/03/the-sunshine-blog-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih CikLa kerana tag saya, Insha Allah, saya akan cuba menjawab tak lama lagi.. Tunggu.. =)

      Delete
  7. thanks for sharing..penah cari pasal ni jugak
    hai dear jemput join segmen bloglist saya ya.. 3blogger bertuah dapat giveaway
    http://fashapurple.blogspot.my/2017/03/segmen-bloglist-april-2017-by-farah.html

    ReplyDelete
  8. nice sharing sis... leh cuba nie... hehe

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧