Wednesday, June 21, 2017

Nombor-nombor kecemasan lebuh raya utama

Image result for balik kampung

Assalamualaikum wbt...
Hanya tinggal beberapa hari saja lagi kita nak beraya dan pasti awak suma dah berkobar-kobar nak balik kampung halaman, mungkin esok ada yang dah mula bercuti. Sebelum bercuti panjang tue, sila pastikan segala kelengkapan barangan elektrik di rumah awak telah ditutup dan dicabut plug, semua tingkap dikunci dengan rapat dan buat laporan polis tentang ketiadaan awak di rumah untuk elak perkara yang tak diingini berlaku...

Saya nak berkongsi dengan awak mengenai nombor-nombor telefon kecemasan lebuh raya utama sekiranya berlaku apa-apa kecemasan di jalan raya.. 🚗

Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) 
1800-88-0000

Jambatan Pulau Pinang (PPSB)
1-300-1-300-03

Lebuh Raya Selatan Hubungan Tengah (ELITE)
04-50311153

Laluan Kedua Malaysia - Singapura (LINK)
07-2788000

Lebuh Raya Kuala Lumpur - Karak (MTD)
03-61951111

Lebuh Raya Kulim - Butterworth (KLBK)
04-3966969

Lebuh Raya Seremban - Port Dickson (SPDH)
06-6323060

Lebuh Raya Shah Alam (KESAS)
03-56337188

Lebuh Raya Cheras - Kajang (GRAND SAGA)
03-90750505

Lebuh Raya Damansara - Puchong (LITRAK)
03-56329222

Lebuh Raya Sungai Besi (BESRAYA)
1800-880-999

Lebuh Raya Bertingkat Ampang (PROLINTAS)
03-42523122

Lebuh Raya SPRINT
03-7960 2000

Lebuh Raya Hubungan Timur Barat (METRAMAC)
03-91732020

Lebuh Raya SHAHPADU
03-3342 0564

Lebuh Raya Pantai Timur (NPE)
1300-88-1010

Lebuh Raya Sistem Lingkaran Kajang (SILK)
1800-88-1977

Lebuh Raya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1)
09-5479111

Lebuh Raya Koridor Guthrie (GCE)
03-60385052

Lembaga Lebuh Raya Malaysia
03-87383000


Manakala untuk menghubungi talian kecemasan seperti polis, bomba, ambulans ataupun pertahanan awam, awak boleh hubungi talian 999..

Image result for talian kecemasan


Semoga perjalanan kita semua selamat pergi dan balik ke destinasi masing-masing.. 

Sumber info : Lembaga Lebuh Raya Malaysia

7 comments:

  1. Terima Kasih untuk Info yang best ni dikala nak balik raya.

    ReplyDelete
  2. Sangat berguna ni time jalan2 jauh.

    ReplyDelete
  3. sangat berguna dan membantu mereka yang pulang ke kampung, atau dalam perjalanan yang jauh 👍

    ReplyDelete
  4. aah perlu ada dalam simpanan ni, sediakan payung sblm ujan =)

    ReplyDelete
  5. aida ni kampung dekat-dekat aje.
    johor - melaka - ns - selangor.
    semua ahli keluarga sekitar 4 negeri ni aje.
    tu pun lalui trafik jem tau, shikin.
    raya kedua turun pontian, dari melaka 5 jam!!!
    hadoi lah...
    tak boleh byg kan org yg nak balik kampung jauh-jauh stuck dlm jem lebih 12 jam :(

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧