✿Sahabatku✿

Follow

Thursday, August 10, 2017

8 haiwan pelik yang jarang ditemui

Assalamualaikum wbt..
Selamat petang awak..! Petang-petang nie baru berkesempatan nak menulis kat jurnal nie, sebab kerja mencari artikel yang sesuai untuk dimasukkan dalam blog library masih diteruskan, dan jugak mencari pekeliling-pekeliling jabatan kerajaan jugak masih dijalankan.

Petang nie saya nak berkongsi dengan awak.. Kalu tumbuh-tumbuhan mempunyai pelbagai spesis yang pelik dan jarang dijumpai, camtue jugak dengan haiwan.. Jom kita lihat haiwan yang pelik nie..


Image result for ili pika

Ili Pika - haiwan comel dan jarang ditemui nie dikenali sebagai arnab sakti. Haiwan nie ditemui pada baru-baru nie setelah dua puluh tahun tak kelihatan di Pergunungan Tian Shan di China.. Wah, lama tue.. Dah macam legend pulak kan...


Image result for pinocchio frog

Katak Pinocchio - Haiwan nie diberi nama sebegini kerana ia mempunyai hidung yang boleh menjadi panjang apabila ia mendekati katak betina atau menghidu sesuatu yang bahaya. Ehh..eh.. macam sama aje hidung Pinocchio yang akan menjadi panjang bila bercakap bohong..


Image result for monkey without nose

Monyet hidung kemek - Primat yang jarang ditemui di dunia ini dipercayai telah ditemui pada tahun 2010 di utara Burma (Myanmar). Oleh kerana bentuk hidungnya yang luar biasa, bila tiba musim hujan aje, monyet nie akan selalu bersin.. Dah macam kena selesema pulak..

Image result for white bat

Kelawar putih - Berasal dari Amerika Tengah dan tinggal di dalam daunan Heliconia. Ia cuma memakan buah-buahan saja dan hanya mampu membesar sehingga 1.5 inci saja.. Comel jea kan..


Image result for dumbo octopus

Sotong Dumbo - Haiwan laut yang pelik nie diberi nama samaran kerana kedua-dua sirip pada membran di antara kakinya yang menyerupai telinga gajah terbang Dumbo, dari filem animasi Disney yang terkenal...

Image result for locust pink eyes in muller

Belalang bermata merah jambu - Belalang ini memang unik, mempunyai badan berwarna hijau striking dengan matanya yang bulat berwarna merah jambu merupakan penghuni di Pergunungan Muller di tanah tinggi Pasifik.


Related image

Penyu Albino - Penyu kecil nie menggunakan lehernya yang panjang dan hidungnya sebagai snorkel untuk bernafas di dalam air.


Image result for yoda bat

Kelawar Yoda - Kelawar yang comel nie mempunyai mata dan hidung yang luar biasa ditemui pada tahun 2009 di dalam hutan di Papua New Guinea. Ia pernah menjadi tular di internet satu ketika dulu kerana rupanya yang menyerupai Jedi Master dari filem Star Wars yang terkenal.. Memang terkenal la kelawar nie kan...


Share:

11 comments:

  1. Smart lah rambut Monyet Hidung Kemek tu....

    ReplyDelete
  2. katak tu banyak menipu.. tu pasal jadi pinochio.. hehehe!

    ReplyDelete
  3. sotong dumbo yang tak selera elsa tengok hakhak geliiii!!!!

    ReplyDelete
  4. wahh.. bagus info ni... untuk pengetahuan am.. tq ya..

    ReplyDelete
  5. Comelnyaaaaa pika tu .. indahnha ciptaan Allah ,, kun fayakun maka jadilah.. pelik pelik pun tetap comel

    ReplyDelete
  6. Semua tak pernah tengok real ni, haha, pelik tapi comel. (Padahal geli nak pegang, haha)

    ReplyDelete
  7. Memang tak pernah tengok semua binatang ni. Suka la tengok si ili pika tu. Comei la

    ReplyDelete
  8. yg atas sekali tu superb comel..!!

    ReplyDelete
  9. jarang nampak, tu yg rasa pelik kan ...

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧