Wednesday, October 08, 2014

Nukilan petang yang menyamankan... ^_^

So, dengar-dengar citer daripada facebook malam nie akan berlaku gerhana bulan penuh, jadi marilah sama-sama kita melakukan solat sunat gerhana bulan sama-sama.. Serentak dengan itu, kebanyakan masjid-masjid di seluruh negara akan melakukan solat sunat gerhana.. Tapi macamana nak tengok gerhana bulan yea sebab cuaca hari nie pun mendung aje, aircond kat opis pun sejuk bukan main...Saya memang suka suasana sejuk dan mendung nie berbanding dengan cuaca panas, tapi cuaca panas tetap sahabat baik saya, bak kata Puspawangi dalam citer “Musang Berjanggut” tue, “Panas sahabat baik manusia, panaslah yang menyegarkan badan, dan panas jugaklah yang menghidupkan tumbuh-tumbuhan. Kalu takde panas hamba akan mati, dan Tengku takkan boleh hidup. Jadi jangan takut pada panas!”

Penat betul rasanya mata nie, jenuh jugak nak mencari artikel yang menarik untuk dimasukkan di dalam blog library JBPM, salah satu tugas hakiki saya.. Dari satu majalah ke majalah yang lain, dari satu paper kepada paper yang lain dan dari website ke website yang lain, sampai naik juling bijik mata nie... Hehehe apapun, tugas tetap tugas dan saya memang sayangkan tugas saya... Yealah, memang kita akan akui kadang-kadang kehidupan kita akan membuatkan kita terasa letih tapi itulah lumrah kehidupan seorang manusia...Daripada sejak lahir sampailah ke liang lahad, kita takkan berhenti daripada menghadapi dugaan demi dugaan, cuma atas kemampuan kita saja untuk mengatasi dugaan tersebut... Saya jadi pelik jugak dengan manusia sekarang nie, mudah sangat berputus asa dengan dugaan hidup, nie baru dugaan di dunia, macamana agaknya dugaan kita semasa di Padang Masyhar nanti, yea? Ya Allah, terasa macam kerdil sangat diri ini bila mengenangkan suma tue... Suma orang ada masalah masing-masing, samada masalah yang sekecik-keciknya dan masalah sebesar-besarnya... Saya pun tak terkecuali lah mempunyai masalah, dan Insha Allah saya akan mengatasi suma dugaan dan cabaran hidup nie... Kalu kita takde buah fikiran untuk selesaikan masalah, mintaklah dengan Allah sebab hanya Allah saja yang dapat memberi sedikit ilham kepada kita suma... hehehe kan dah merepek saya nie.... harap-harap ianya tak mengganggu konsentrasi awak suma... Well, saya taknak sentuh bab-bab isu semasa sebab kalu sentuh isu semasa, mesti ada kontra positif dan negatif... Isu minyak naik or whatever else memang tak menarik minat saya untuk kupaskan suma tue, sebab bagi saya, tak guna jugak kalu dikupas-kupas jadi lunyai sekalipun, perkara yang kita tak suka pasti akan berlaku jugak....

Nak ke taknak kita harus lalui jugak dengan isu tue kan, so kenapa nak bising-bising di dalam laman sosial etc...Kadang kala saya jadi menyampah sangat-sangat sebab ramai yang jadi keyboard warrior (panggilan “hot” untuk orang yang suka komen yang bukan-bukan dalam laman sosial)... Kalu mereka bagi komen yang menaikkan produktiviti takpelah jugak, nie tak, asyik mengomen yang negatif aje, sampai ada masa saya jadi takde mood nak baca artikel seterusnya... Saya pun macam awak suma jugak, makan gaji jugak dengan gaji pun tak seberapa, saya pun kena bayar semua bil-bil, pinjaman perumahan etc tapi kehidupan still go on... Kita kena letak pemikiran kita dalam keadaan positif, kalu kita redha dengan perjalanan hidup kita, kita akan survive, kalu tak memang kita sendiri akan jadi haru biru nanti... Sebab tue saya selalu pegang pepatah nie, “ukur baju di badan sendiri”, walaupun kadangkala saya ada terbabas sikit dalam perjalanan kehidupan saya... Apapun yang berlaku atas diri kita, sumanya ketentuan Allah, memang manusia yang buat undang-undang tapi jika Allah tak izin, maka ianya takkan berlaku... Maafkan saya andainya ayat-ayat saya nie mungkin akan mengguris perasaan sesetengah pihak tapi itulah yang saya rasa sekarang... Jangan kata yang saya nie tak tahu apa-apa mengenai kehidupan yang serba susah, sebabnya saya pun macam awak suma, ada kehidupan tersendiri...

Hehehe sorilah kalu saya mula merepek dalam entri kali nie, bukannya apa, naik pinar mata saya bila baca macam-macam komen kat dalam laman sosial nie, dan sebenarnya saya memang menyampah sangat-sangat dengan komen negatif tanpa ada kata-kata membina... Nak komen negatif tue memang boleh tapi alangkah moleknya jika lepas dia memberi komen negatif terus diberikan kata-kata semangat yang membina sebab kehidupan kita memang ada kontra dan persamaan... Ada yang baik dan ada yang jahat, ada yang positif dan ada yang negatif... Satu lagi yang saya perasan, bisnes online, lebih-lebih lagi yang nak mencari upline, nak 'sharing' etc.... Selalu sangat saya dapat kritikan yang agak pedas dan mengguris perasaan, sebagai contohlah, saya nie dikategorikan sebagai wanita obesiti dan adalah seorang hamba Allah yang beronline dengan saya, mempromosikan barang-barang kecantikan dan kelangsingan badan... Bila saya mengatakan yang saya tak mahu dengan barang-barang tersebut, mulalah dia mengata saya yang bukan-bukan, mencampur aduk dengan kehidupan peribadi saya sedangkan dia tak tahu perkara yang sebenar... Mula mempersoalkan tentang rezeki saya yang Allah dah berikan pada saya, dan macam-macam lagi... Memang betul rezeki 9 daripada 10 adalah daripada perniagaan, tapi apa-apa pekerjaan kita lakukan nie adalah perniagaaan jugak... Contoh saya nie di dalam bidang perpustakaan, saya pun berniaga jugak dengan cara berniaga guna tenaga dan pemikiran, macam awak suma nak sesuatu bahan rujukan, dan awak tak tahu macamana nak cari bahan tersebut, lalu awak mintak bantuan dari saya...Saya pun memberikan bantuan yang awak inginkan, bukankah tue suma perniagaan, cuma bukan dengan wang ringgit, tapi dengan pemikiran dan tenaga... Kita suma melakukan perniagaan, betul tak? Cuma berbeza dari segi cara kita berniaga saja... Saya pun buat online bisnes jugak tapi saya takdelah memaksa seseorang tue untuk beli barangan online saya, mana yang nak beli, saya alu-alukan, mana yang taknak beli, saya senyum dan cuba lagi... Sebabnya saya tahu yang menggerakkan hati seseorang untuk beli barangan online saya adalah ALLAH SWT... Jika Allah beri keizinan kepada saya, Insha Allah saya pasti akan dapat menjual barangan tersebut... Jika Allah tak izin, mesti ada sebab tertentu kenapa saya tak diizinkan oleh Allah...Jadi kenapa saya perlu bersusah hati dengan dugaan nie, kan?

Okeylah, dah panjang berjela rasanya nukilan saya hari nie... Apapun, hidup mesti kena sentiasa gembira dan redha dengan kehidupan... Usaha tetap usaha dan selebihnya kita berserah pada Allah sebab hanya Allah saja yang dapat membantu kita untuk berada di landasan yang betul, Insha Allah...

Jaa mata nee minna-san... sayonara....

No comments:

Post a Comment

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧