Monday, December 01, 2014

Kali nie resipi karipap roti... ^_^





Salam di hari Isnin yang sungguh indah sekali, hehehe dah berfalsafah pulak saya nie kan... Maklumlah, selalunya orang cakap "Monday Blues" yang membuat kita rasa tak bersemangat untuk bekerja disebabkan ada di antara kita bercuti dua hari... Pada rakan-rakan yang mengambil cuti sempena cuti sekolah nie, kirim salam pada orang kampung yea biarpun saya tak mengenali orang kampung awak...hehehe dan tak lupa jugak kirim salam pada suma family awak, katakan pada mereka yang Shikin Razali a.k.a. Starlavenderluna kirim salam...hahahahah macamlah mereka mengenali saya,kan... 



Hari nie saya nak berkongsi resipi kat awak, mungkin ada di antara kita dah tahu resipi nie melalui facebook.. Resipi nie saya dah buat sebelum nie, mula-mula family saya tak berapa "mesra alam" sikit sebab makanan yang tak pernah mereka makan tapi habis jugak satu bekas tue...hehehe... Panjang pulak mukadimahnya, nama resipi nie adalah "karipap roti"... Nak tahu bahan-bahannya? jom kita skroll kat bawah nie...




Bahan-bahannya :-
Sebungkus roti Garniea

Inti :-
3 biji telur
Lada sulah
Garam secukup rasa
Sebiji bawang kuning (mayang halus)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Cara buat/masak :-


Inti karipap roti
Pecahkan telur, letakkan garam kemudian campurkan bawang yang telah dimayang halus. Pukul telur tersebut. Panaskan kuali dengan api sederhana. Tuangkan minyak dan kacau telur dengan perlahan hingga hancur. Angkat telur hancur tadi kemudian taburkan lada sulah.

Kulit karipap roti
Ambil sekeping roti. Letakkan di atas acuan karipap. Isikan inti yang telah dimasak tadi. Tekapkan dengan acuan. Goreng dalam minyak yang panas selama 1-2 minit sahaja. Angkat dan toskan. Jangan menggoreng terlalu lama kerana roti cepat menyerap minyak. Sedia dihidangkan.

 Macamana? Nampak ringkaskan masakannya, saya pun dah penah cuba, hingga terpaksa buat dua bungkus roti sebab permintaan yang cukup tinggi di kalangan ahli keluarga saya... Awak suma boleh mencuba resipi nie, memang best dimakan samada di waktu pagi atau minum petang, nak buat makan malam pun boleh tapi sebagai kudapan malam la... 

Insha Allah nanti saya kongsikan lagi mana-mana resipi yang penah saya buat... Jaa mata nee, minna-san...
 



4 comments:

  1. Hehehe :-) dah buat dah...sedap jugak.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-) sedap kan... akak mmg suka masakan yang simple dan x bnyk bahan...

      Delete
  2. Wahh, nak buatlah nanti, senang jea.... ;-)

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧