Friday, November 13, 2015

Produk yang menjaga wajah saya...!

Assalamualaikum wbt..

Masa saya kecik dulu, wajah saya memang penuh jerawat dan berminyak.. Jenuh jugaklah ummie saya membeli produk untuk merawat jerawat saya nie, bak kata orang dah macam permukaan bulan dah... Masa tue kita masih budak2 lagi,so tak heran sangat nak memakai suma produk nie...

Satu lagi bad habit yang saya suka buat, iaitu picit jerawat,(hehehe rasanya most of friends do this habit).. Yea lah, sakit mata wooo bila tengok jerawat sana sini.. Tapi biasalah, budak2, mana kisah sangat tentang penjagaan muka, kalu cuci muka pun saya pakai sabun badan biasa tue,mana tau segala produk pencuci nie...

Satu hari tue, nak dijadikan citer, ummie ajak saya pegi ke salon kecantikan untuk mencari produk yang sesuai.. So bila dah diterangkan oleh salesgirl ummie saya pun beli lah satu produk nie, saya pun dah lupa apa nama produk tue tapi yang pasti produk tue memang top sales la masa tue.. 

Tapi sayang, dengan harga belian RM150 terbuang begitu saja sebab dua hari saya pakai, terus buang dalam tong sampah...Sebabnya produk tue tak sesuai dengan muka, habis merah macam kena bakar kulit saya, pegi klinik doktor bagi ubat sapu untuk hilangkan merah tue..Tapi nak sapu ubat tue Ya Allah.... sakit dan pedih woooo, tapi best jugak sakit sebab boleh ponteng sekolah (BAD HABIT, so adik2 jangan ikut perangai sebegini)...

Lepas dua hari, timbul plak masalah baru, iaitu muka saya dinaiki jeragat yang banyak, ala, muka macam 'mat saleh' tue... masa tue lah saya panik dan malu nak pegi sekolah, (tau pun malu...)

Image result for organic aidMemandangkan pengalaman lepas baru berlaku, ummie saya tak berani lagi nak beli apa2 produk, lalu saya diperkenalkan satu produk oleh mak sedara saya iaitu produk Organic Aid Cleanser... Mula2 takut jugak nak pakai disebabkan serik, tapi bila mak sedara dah belikan cleanser nie, terpaksalah pakai  untuk jaga hati dia.. 

Selama 3 hari saya pakai cleanser nie, dan alhamdulillah jeragat di muka berkurangan malah jerawat pun takde nak tumbuh... Hampir sebulan saya pakai, barulah berkurangan sepenuhnya walaupun kesan jerawat yang berlubang di muka masih kelihatan....

Image result for fair and lovely oldCleanser nie saya pakai sehinggalah tahun 2002 di mana first time dapat kerja dan bermula saat tue cleanser nie dah tak sesuai dengan saya, muka saya menjadi kering sangat2... Gaji yang pertama selain beri sikit pada keluarga, saya mula mencari produk kecantikan, dan jumpalah pada produk Fair and Lovely, gambar nie adalah logo lama sebelum keluar logo baru.. Tahun pertama memang saya pun terkejut ketika memakainya sebab segala bekas jerawat telah pulih sepenuhnya dan kawan2 yang lain jugak terkejut dengan perubahan saya.. Alhamdulillah, tapi setelah tiga tahun, ketidaksesuaian mula menghantui diri, lebih2 lagi bila Fair and Lovely keluar formula baru, menyebabkan ianya tak sesuai dengan kulit saya, muka jadi hangus gelap... 
Image result for krim temulawak

Image result for safi gamatWell, saya pun beralih arah dengan membeli satu lagi produk iaitu produk Temulawak yang selalu ada di pasaran Mydin... Mula2 saya beli produk dari pencuci sampailah krim muka, tapi yang kekal sampai sekarang adalah krim nya saja manakala untuk pencuci muka pulak saya gunakan produk Safi gamat... 

Saya tau mesti awak pelik napa saya gunakan dua produk berlainan..Macam saya cakaplah tadi, ada produk tak sesuai dengan kulit muka saya, penah jugak saya cuba guna satu produk saja untuk merangkumi semua tapi memang tak sesuai, macam pelembap Safi atau pencuci temulawak... Saya pernah beli set trial untuk produk Safi Rania Gold tapi terpaksa beri pada ummie saya kerana tak sesuai...

So, nielah citer saya pasal produk yang menjaga muka, alhamdulillah...

Jaa nee...
 

7 comments:

  1. as salam. susah juga nak cari produk kecantikan yg sesuai dgn muka kita kan? abam kie follows your blog. no 218. TQ.

    ReplyDelete
  2. saya pon kekadang pening produk apa yg sesuai,,haha

    ReplyDelete
  3. ni produk yg apaling awai cik en gunakana

    ReplyDelete
  4. Sabun badan paling win...Dulu masa baru akil baligh muka penuh jerawat,puaslah pakai mcm2 produk tp still jerawat batu xmo hilang,last-last pakai sabun mandi je..Alhamdullilah licin

    ReplyDelete
  5. Sabun badan paling win...Dulu masa baru akil baligh muka penuh jerawat,puaslah pakai mcm2 produk tp still jerawat batu xmo hilang,last-last pakai sabun mandi je..Alhamdullilah licin

    ReplyDelete
  6. saya selesa pakai jenama safi setakat ini..

    ReplyDelete
  7. iera pon pena guna temulawak,guna fair n lovely..betul..fair n lovely cepat buat muka sun burn..tp since tahun 2010 iera start pakai nutox..alhamdulillah..elok je muka..heheh

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧