Thursday, October 13, 2016

Tutorial Form Mister Linky's Magical Widget (Bloglist)

Assalamualaikum wbt..


Semalam saya mendapat soalan daripada sahabat blogger yang baru, bertanya mengenai bloglist yang saya buat di page ini...


Bloglist yang Ku Wan maksudkan adalah ini..


Okey, saya akan terangkan step by step.. Mula-mula awak buka laman web sini dan akan keluar gambar di bawah...

Kalau awak belum ada id nama, sila register dulu sebelum dapat login.. Bila dah register, awak tekan login..

Kemudian, awak akan terus dibawa ke main page seperti di bawah.. Nampak anak panah tue? awak tekan di situ...

Bila awak dah tekan pada kolum wizard, awak akan dibawa page sini..


Awak boleh pilih widget bloglist yang awak mahukan, sebelum tue, klik pada 'click for preview' dan awak ikut saja step yang diberikan.. Dah siap sumanya, awak akan dapat generate code seperti di bawah..

Kemudian, awak pergi ke layout blogger dan klik add a gadget..

Pilih kolum HTML/JavaScript dan awak copy paste generate code yang awak dapat tadi.. dan lepas tue publish..!

Last sekali awak akan dapat page seperti di bawah.. Siap...



So, pada blogger Ku Wan, semoga awak berpuashati dengan jawapan yang saya berikan.. Harap2 menjadilah.. Best of luck..

5 comments:

  1. penerangan yang terperinci (>.<)

    ReplyDelete
  2. mia punya dah banyak sangat dah... kadang2 tengok..

    ReplyDelete
  3. Ucing : trima kasih..
    Mia Liana : hehehe tue la..saya pun tengok2 gitu jea tapi ada jugak buat blogwalking melalui situ..

    ReplyDelete
  4. Ayunie Ramli : Widget nie untuk sapa2 yang nak tinggalkan link blog dia untuk diblogwalking, Mek boleh pakai widget nie.. Ingat tak akak ada cakap dah penah bw sebanyak 100 blog, widget nie la akak gunakan untuk bw.. try la.. =)

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧