Sunday, March 12, 2017

Tutorial : Buat segmen follow blog dengan menggunakan Blog ID..?

Image result for info png
Assalamualaikum wbt..
Kita kembali lagi dengan tutorial.. Saya pun baru saja mengetahui ilmu nie dan tak salah saya nak kongsikan dengan awak semua..

Okey, kalau awak perasan dengan segmensaya yang sedang berlangsung nie, kan.. Dalam syarat saya tue saya ada minta 'Blog ID' .. Apa benda tue..? Okey, 'Blog ID' nie adalah tanda pengenalan pada blog kita, sama macam kad pengenalan setiap blog yang kita hasilkan, dan setiap blog mempunyai nombor ID yang berlainan... 

Jadi, kat mana boleh kita cari Blog ID nie..? Ianya seperti dalam gambar di bawah..

Starlavenderluna's Journal Of Life

Okey, dah tau kan nak cari kat mana Blog ID tue.. Camne cara pulak nak buat segmen tue..? Senang jea caranya... Awak cuma 'copy' code kat bawah nie... 

http://www.Blogger.com/follow-blog.g?blogID=4215647681317899878
p/s : Blog ID di atas adalah ID jurnal saya, apa yang perlu awak buat, cuma tukarkan Blog ID pilihan awak.. Dan contoh Blog ID yang saya buat seperti di bawah :

Starlavenderluna's Journal Of Life


Dan untuk mengetahui samada awak dah follow blog tersebut ataupun masih belum follow awak akan dapat tau mengenai status tersebut, seperti contoh di bawah..

Starlavenderluna's Journal Of Life

Starlavenderluna's Journal Of Life

Hihihi nak promote sikit, jom join segmen saya yang sedang berlangsung nie.. Klik pada banner kat bawah nie yea...

Starlavenderluna's Journal Of Life


Semoga ilmu ini dapat membantu awak suma...Tapi nak pesan satu lagi, jangan lupa singgah di blog yang kita dah follow tue yea.. Tak aktif dalam beri komen pun sekurang-kurangnya kita menjadi pembaca senyap ataupun dalam bahasa Inggeris 'silent reader'...

12 comments:

  1. Oo...cenggini rupanya..
    Ok, baru tau..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. oo.. ok dah perasan kat ne cari ID tu.. dulu mcm prasan.. tp bila nak join segmen sis cari ID tak jumpa pulak.. haha.. boleh la join lepas ni.. thanks for the info ya..

    ReplyDelete
  4. mula2 dulu tak faham jgk mcm ni... tpi penah nmpai mai aajar toturial kat kat fb..baru faham.. nice share akak :)

    ReplyDelete
  5. o.. cenggitu.. baik !! nanti kakak try.. hee~ thanx dik !!

    ReplyDelete
  6. wah, ilmu baru ni. Alhamdulillah... tq...

    ReplyDelete
  7. tu lahh fae tercari2 mana agaknya blog ID nih

    ReplyDelete
  8. Pening fikir sebenarnya blog ID tu nak cari mana..
    Hehehe.. tq shikin buat tutorial..

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧