Sunday, March 12, 2017

Tutorial : Camne nak hasilkan 'sticky post'

Assalamualaikum wbt...
Dah lama kot rasanya saya tak buat tutorial blog, kan.. Segmen saya tengah berlangsung sekarang kan dan awak tentu perasan yang saya buat 'sticky post' pada jurnal saya.. Tak kira ada entri yang terbaru dikeluarkan tapi segmen saya tetap berada paling atas sekali.. 

Saya nak berkongsi sikit tutorial camne nak hasilkan 'sticky post seperti yang saya buat nie, terutama pada blogger yang baru nak belajar.. Ohh, nak prmosi sikit, jangan lupa untuk join  segmen saya nie yea, boleh kita berkenal-kenalan dengan blogger yang hebat-hebat belaka.. Check it out, ladies and gentlemen..

Ada dua cara yang boleh kita buat.. Apakah caranya..? Cara bergambar yang pertama :-

Starlavenderluna's Journal Of Life
Langkah 1



Starlavenderluna's Journal Of Life
Langkah 2



Starlavenderluna's Journal Of Life
Langkah 3



Starlavenderluna's Journa Of Life
Langkah 4

Starlavenderluna's Journal Of Life




Okey, itu adalah cara pertama.. Camne pulak dengan cara kedua..? Jom baca...

Starlavenderluna's Journal Of Life
Langkah 1

Starlavenderluna's Journal Of Life
Langkah 2

Starlavenderluna's Journal Of Life
Langkah 3

Starlavenderluna's Journal Of Life
Langkah 4

Starlavenderluna's Journal Of Life
Langkah 5

Starlavenderluna's Journal Of Life
Langkah 6

Harap-harap ianya dapat membantu...

12 comments:

  1. Terima kasih sis, dapat juga satu ilmu hari ni, saya tak pernah buat sticky post... InsyaAllah pada masa depan...

    ReplyDelete
  2. Terima kasih...tutorial sangat berguna ni..pengetahuan semakin bercambah alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama kak PC, alhamdulillah.. Mana yang saya tau tentang sesuatu ilmu tue, Insha Allah saya akan kongsikan.. =)

      Delete
  3. Tak sangat mudah rupanya.. Ingatkan susah sangat.. Terima kasih atas info ni.. kena share ni supaya tak lupa nanti

    ReplyDelete
  4. Baru tahu cara kedua tu, hehehe. Memang berguna kalau nak buat segmen, hehehe. Kadang2 mai sticky post kan entry yang mai rasa (perasan) macam menarik,kekeke.

    ReplyDelete
  5. Baru tahu ni shikin. Bagus juga ye sticky post ni.

    ReplyDelete
  6. Ana pernah guna yg pertama tu je. Yg kedua tu belum lagi. =)

    ReplyDelete
  7. pernah guna tapi dulu dulu la.
    time rajin buat giveaway :)
    now, prefer jadi sponsor jer.
    tak berani komit utk jadi penganjur.
    shikin kalu nak pe pe sponsorship, roger akak ekk :)

    ReplyDelete
  8. fae only paham yg 1st method eheh thanks kak sudi share tutorial ne!

    ReplyDelete
  9. Cara yang no 2 tu baru tahu..
    tq shikin sebab share..

    ReplyDelete

❧ ✿ Terima kasih atas kesudian awak untuk tinggalkan nota di sini..✿ ❧